Læringshuset |Storformat print

Canon TM 300 hedder de storformat printere vi har på Læringshuset Nærheden, og de giver mulighed for at lave mange store fede præsentationer både for elever og lærere.

Ved printerne står der ruller med forskellige papirkvaliteter, og til at starte med er det en god idé lige at teste med noget af det billige 80 gr. printerpapir – bare indtil du er dus med printerens indstillinger, og med at skifte ruller og ark. Læg venligst “coveret/dækkenet” over printeren igen efter endt brug, og kør den ind i det aflåste lokale den hører til.

 

Software & drivere til printeren

Printeren har brug for ImageProGraf eller driverpakken for at kunne printe. Fordelen ved driveren er, at du så kan bruge alle dine gængse programmer til at printe fra – ImageProGraf vil helst printe billeder, hvilket kan være lidt bøvlet at få skabt, og ofte mister man også noget kvalitet. 

https://www.canon.dk/support/products/imageprograf/imageprograf-tm/imageprograf-tm-300.html?type=drivers&language=&os=windows%2010%20(64-bit)

 

Formater

Matematisk kan man bruge en del tid på at tale og regne på papirformater.
En stor del af vores printerpapir er 60 cm i bredden og passer derfor i en A1 i højformat. Ved printning er det dog vigtigt at man enten har lavet dokumentet i den rigtige størrelse fra starten – eller vælger at skalere sit print op til at passe til siden under printindstillinger.

Man kan både gøre det simpelt via driveren – men kan også gøre det via den udvidede menu som viser et foreksempel. Andre har det bedst med at importere projektet til Canons eget printerprogram.

Personligt finder jeg det dog bedre at printe direkte fra de programmer jeg har oprettet min præsentation i. På denne måde har jeg en simpel arbejdsgang og fuld kontrol over opløsninger på billeder og data.

 

Billedopløsning

Desuden bør man sørge for at billederne har den optimale opløsning. Blandt andet den anerkendte printvirksomhed Vesterkopi har en god instruktion i billedopløsning. HVIS man finder gratis billeder på Google anbefales det at man under billedsøgning bruger funktionen “Værktøjer – størrelser – store” 

Andre billeder evt. fra gratis billedudbydere bør være i 300 dpi. Heldigvis hvis man ser på opløsningen af billeder fra vores telefoner er de i en rimelig kvalitet, tjek dog altid.

Ved alvorlige fejl på printeren kontaktes
Winnie på 60 18 03 44

Læringsmateriale & Instruktioner

Der er meget man kan opnå med storformat print. Dog er emnet også utrolig bredt. Her er en samling af instruktioner og læringsmateriale i kan bruge, både til at lære af selv, og til at bruge i undervisningen.

Software

Der findes et hav af gratis software der kan klargøre filer, udover det der er i vores skoletube og office pakken: 

https://www.photopea.com/

https://pixlr.com/dk/x/

https://www.canva.com/

Hvad er ophavsret?

Der er faktisk lavet en del materiale over emnet – og det er mere aktuelt end nogensinde.

https://kum.dk/kulturomraader/vil-du-vide-mere-om-ophavsret

https://dk.creativecommons.net/hvad-er-cc/

https://creativecommons.org/licenses/?lang=da