FAQ | 3D print

3D print er en fantastisk teknologi, hvor man kan få utrolige resultater
– Men som ved alle andre teknologier kan der være fejl og udfordringer man jævnlig kommer ud for. Vi ser på en række af disse her.

Hvordan overfører jeg min fil fra Tinkercad over på 3D printeren?
Vælg “exporter” og herunder vælg STL. Filen placeres nu i din Overførselmappe eller downloads. Åben Creality Slicer og åben din downloadede fil. Tjek indstillinger og slice. Indsæt USB stick med SD kort. Gem på “removable drive” (Usb stick med SD kort) og sæt kortet med metalsiden opad i printerens sluse. 

Hvordan skifter jeg filament?
Tænd printeren. Vælg “Prepare” og “Preheat PLA” – nu varmer printeren op til omkring 200 gr. Når den nærmer sig 200 gr. kan du løsne håndtaget på toppen af printeren – lige der hvor filamentet går ind.

Med et roligt, men fast skub skubber du filamentet en tand ind – hvorefter du i et stabilt træk hiver filamentet helt ud.

Printeren er nu klar til en ny rulle filament, som du roligt og fast trykker ind, indtil du kan se det komme ud af dysen. Husk at fastgøre håndtaget igen.
 

Mit print vil ikke sidde fast på pladen?
Muligvis har du en forkert temperatur på dine indstillinger i Creality Sliceren. Visse filamenter – så som komplet sort – kan have brug for temperaturer der er lidt over normen, omkring 215 gr.

Ellers så sørg for at rense pladen helt ren. du kan skrabe rester af med den medfølgende spartel, og så rense med vand og sæbe – eller sprit når pladen er en tand varm.

Visse print kan være så spinkle at de ikke vil vedhæfte ordentligt på pladen, og der kan det være en fordel at slå “adhesion” til i Creality Sliceren.

Der er også mulighed for at der er en fejl i selve opbygningen af filen – til tider ligger der skjulte elementer gemt, som oftest lidt under arbejdsområdet i eksempelvis Tinkercad. Eller der der er elementer der har brug for støtte – altså support materiale. 3D print KAN meget, men visse ting kan den ikke printe ud i den blå luft. I Creality slicer kan man slå support til. 

 

Der kommer ikke en jævn mængde filament ud af min printer?
Tjek at håndtaget ved filamentindføring er spændt. Tjek derefter om filament er sprødt og knækkende – dette kan være tegn på fugt i filamentet og kan give ujævnheder. 

 

Min print sidder håbløst fast på pladen?
Som oftest skal man have en smule tålmodighed når ens print er færdigt – pladen skal gerne have tid til at køle ned og dermed trække sig sammen.

Nogle gange sker det at et print med en større overflade kan sidde virkelig godt fast. Dog er CR6SE udstyret med glasplader der kan tages af – og køles yderligere. Ved køling trækker pladen sig sammen, og printet “popper” ofte af af sig selv. Du kan køle med koldt vand, en tur i køleskabet, en tur i sneen eller ved at komme sprit på når pladen er kølet.